• John Jantak

First stage of Ste. Anne’s revised PPU for north sector development approved by council


PHOTO BY JOHN JANTAK

Development in the industrial zone of Ste. Anne’s will focus on companies that provide green technologies within the scope of the agricultural land used by McGill University, which is a worldwide leader in developing new farming techniques and products, said Mayor Paola Hawa.

Ste. Anne de Bellevue’s revised Plan particulier d’urbanisme (PPU) and proposed revision to its associated concordance by-laws for future development of the city’s north sector cleared the first stage after they were unanimously adopted during a special sitting of council at the Harpell Centre on May 1.

The second stage of the process to officially adopt the PPU will take place at the regular monthly council meeting on Monday, May 8, and will be followed by a public consultation meeting set for May 25 to allow residents to voice any other concerns about its scope or to make additional suggestions on how the PPU could be improved as part of the city’s transparency process.

Council will then review all the input it receives at the consultation meeting, revise the PPU if necessary, and officially adopt the final version of the document at the monthly council session in June, said Mayor Paola Hawa.

Over two years in the making

“I’m very excited by the process, pleased with the work that’s been done so far and very proud of the end result,” Hawa told Your Local Journal. “There are some modifications that may occur following the public consultation, but overall I’d say that 99.9 per cent of the document is complete.”

It’s been more than two years since work began to modify the preliminary PPU for the north sector, which also included a public consultation process where many residents requested the city revise aspects of the plan to limit the scope of the proposed commercial, industrial, and residential development and preserve as much of the area’s remaining green space as possible.

Opposition from environmental group

The nature conservancy group Sauvons L’anse au L’orme has been opposed the proposed residential development which could result in the construction of about 6,000 new residential units, mostly in neighbouring Pierrefonds West and about 400 units in Ste. Anne.

The group asserts that both municipalities should make an effort to preserve as much green space as possible within the L’anse au L’orme corridor, which stretches from Boulevard Gouin to Chemin Ste. Marie.

Permanent preservation of the land would also enhance the area’s unique environmental cachet, which has one of the last significant, remaining untouched green spaces on the Island of Montreal, according to the group.

The city has worked diligently to ensure as much green space as possible is preserved in the latest PPU and all proposed new construction projects will have to adhere to specific environmental provisions before construction is allowed to ensure balance between development requirements and conservation considerations, said Hawa.

Preservation of green space

“The green space that we’re preserving was already part of the first draft of the PPU,” said Hawa. “It’s a smarter way to build. We know that green spaces add value to properties, improve quality of life and prevent heat islands.”

Development in the industrial zone will focus on companies that provide green technologies within the scope of the agricultural land used by McGill University, which is a worldwide leader in developing new farming techniques and products such as seeds. Commercial development will focus on small businesses such as dépanneurs and other retail enterprises.

Residents who want specific information regarding the PPU can visit the town’s website at www.ville.sainte-anne-de-bellevue.qc.ca/en/263/north-sector-ppu.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Instagram Social Icon
Archives
Sections
Current Issue
ylj-2018-transparent.png

Sports

  • Facebook App Icon
  • Twitter App Icon
  • 2016_instagram_logo

             © 2020 The Journal.